5 ijzersterke tips om je media relaties te versterken

media relaties -> kies voor quist prMedia relaties is een kwestie van lange adem
media relaties -> kies voor quist pr

Media relaties is een kwestie van lange adem

Ik ben een overloper. Vroeger zat ik in het goede kamp. Toen was ik journalist. Nu doe ik pr en media relaties. Vroeger hoorde je met veel dedain neer te kijken op dat pr-volk. Maar al snel had ik als jonge journalist door dat goede voorlichters en pr-mensen bijzonder nuttig waren. En dat het loonde om een goede relatie met de pr-mensen te onderhouden.

Zeker incidenteel kreeg ik door de goede relaties met voorlichters een primeur toegespeeld. Maar de relatie bracht mij veel meer. Tot op de dag van vandaag heb ik nog steeds veel pr-adviseurs in mijn netwerk zitten die ik ken uit mijn tijd als chef bij Metro en AD.

Maar hoe zorg je nou dat je als pr-adviseur een goede band opbouwt met journalisten

1 Persoonlijke aandacht

Ik herinner me Vries Strookman, hij werkte toen mij Pleon een van allergrootste pr-kantoren in de wereld. Hij moest de Palm, ( een soort elektronische zakagenda), pluggen in de media. Maar ja Metro had nou eenmaal weinig zakelijke lezers en een review van die Palm was weinig relevant. Maar hij wist dat Metro wel veel reisverhalen publiceerde en die Palm had ook een TomTom functionaliteit.. En uiteraard kwam hij zelf naar de redactie om het apparaat te demonstreren.

2 De waarheid en niets dan de waarheid

Mijn eerste drie jaar als journalist werkte ik in Weert als stadsverslaggever voor Dagblad De Limburger. Menigeen leek dat een uiterst saaie bedoening, maar ik genoot elke dag. En niet in de laatste plaats door de deskundige woordvoerder van die gemeente. Elke vraag werd naar eer en geweten beantwoord, ook als dat antwoord negatief was voor de gemeente. Een hoge mate van transparantie en ook niet openbare stukken werden mits goed gemotiveerd gewoon vrij gegeven. In die drie jaar heb ik nimmer een beroep op de Wet Openbaarheid hoeven doen.

3 Ga niet op hun stoel zitten

Een journalist is een bijzonder wezen. Hij is eigenwijs, eigengereid en heeft nogal een eigen mening. Ga dus vooral niet vertellen wat een journalist interessant moet vinden of wat hij moet schrijven. Verdiep je in de journalist en probeer je te verplaatsen in zijn schoenen. Welk verhaal zou hij of zij interessant vinden. Probeer je verhaal te verkopen.

4 Maak van de journalist een VIP

Journalisten zijn altijd op zoek naar verhalen die andere media niet hebben. Probeer dus journalisten exclusieve informatie te geven. Niet iedereen hoeft de ceo te interviewen. En niet iedereen hoeft mee op de persreis. En nodig journalisten ook uit voor  het relatie-evenement van het bedrijf. Of voor een leuk congres.

5 Breng geen wijzigingen aan in het artikel

Mag ik het nog wel even van te voren zien.. Die vraag kunnen de meeste journalisten dromen. Ze zijn gewend dat voorlichters met een rode balpen door een artikel heen gaan.Sommigen vinden dat nauwelijks een probleem, anderen gaan volledig steigeren. En vaak nog terecht ook, als de voorlichter ineens hele passages herschrijft. Beperk de feedback, vermijd rood, en trackchanges zijn echt uit den boze. Geef gewoon met Opmerkingen in de tekst waar de pijn zit, beargumenteer je aanpassing en je zal zien dat de journalist zonder morren veelal de aanpassing overneemt. En als hij of zij dat niet doet: pech. En reageer snel op een mail van een journalist en zorg dat je ook snel je reactie op een artikel geeft.

René Quist

rene@quistpr.com

06-14051010

 

PR-bureau Quist PR is specialist op het gebied van mediarelaties. Quist PR snapt wat journalisten boeit en wat niet. Quist PR richt zich op tech bedrijven. Wij begrijpen hoe redacties werken, denken en opereren. In Rotterdam, maar ook in de rest van Nederland. En wij begrijpen hoe tech bedrijven werken.

Quist PR helpt bedrijven met hun verhaal in de media te komen. Maar wij helpen bedrijven ook om juist uit de media te blijven. Of met het juiste verhaal te komen.

 

 

 

 

 

Be the first to comment on "5 ijzersterke tips om je media relaties te versterken"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*